Mengapa Jadi Begitu?



Kejadian tembakan menggunaan ‘air gun’ di Kota Kinabalu, Sabah semalam amat memeranjatkan dan merisaukan banyak pihak. Apatah lagi yang disyaki terlibat adalah golongan REMAJA dan ia dilakukan tanpa sebarang motif yang jelas. Apa sudah jadi dengan anak-anak muda kita sekarang? Adakah budaya merosakkan dan membuat kacau kini menjadi sebahagian dalam hidup mereka? Mengapa boleh jadi begitu? 

Sehingga artikel ini ditulis, belum ada pengesahan akan siapa yang buat salah. Pihak polis cuma memperolehi video klip dari CCTV yang menunjukkan bahawa mereka yang terlibat menggunakan penutup muka dan berada dalam dua kumpulan. Yang jelas dalam rakaman CCTV itu, mereka-mereka ini masih muda dan melepaskan tembakan dari jauh menggunakan ‘air gun’. Biji guli dijumpai di tempat kejadian yang menunjukkan bahawa senjata itu diubahsuai dengan memasukan guli sebagai peluru. Di mana dan bagaimana mereka mendapat ‘air gun’ itu masih menjadi tandatanya. Pihak polis kini membuat siasatan pada operator-operator ‘paintball’ bagi mencari jawapan kepada persoalan-persoalan di atas.

Semoga mereka yang terlibat dapat ditangkap dan dikenakan tindakan sewajarnya. Kita tidak mahu kejadian sebegini berulang dan menjadi contoh yang buruk buat anak-anak muda kita.  

- Bina Keluarga Bahagia

Anak-Anak Kembali Ke Sekolah

Selamat tahun baru semua. BKB berharap tahun baru ini akan membawa lebih rahmat dan keberkatan berbanding tahun-tahun yang sudah. Jika ada azam lama yang belum dilunaskan, mungkin patut dilunaskan dahulu sebelum menzahirkan azam baru. Kira ‘carry forward’ lah, kan? Bagaimana dengan persiapan tahun baru? Bagi mereka yang berkeluarga pastinya ada banyak yang perlu difikirkan terutamanya jika punyai anak-anak yang bersekolah. 

BKB juga sibuk menggunakan minggu terakhir 2013 bagi menyediakan anak-anak untuk kembali ke sekolah bagi tahun 2014. Mana-mana pakaian dan kasut sekolah yang sudah mengecil atau koyak itu perlu ditukar baru. Yuran-yuran sekolah yang belum dijelaskan juga perlu disediakan awal-awal, manakala buku-buku serta alat tulis hendaklah dipastikan mencukupi. Janganlah sampai menyusahkan kawan-kawan dengan meminjam nanti. 

Untuk tahun 2014 nanti juga, pasti ada ibu bapa yang perlu mempersediakan anak-anak bagi peperiksaan UPSR, PMR, SPM mahpun STPM. Oleh itu, perancangan awal perlu dibuat juga. Perlu difikirkan samada perlu atau tidak anak-anak itu dihantar ke pusat tuisyen. Jika ya, berapa subjek yang mahu di ambil dan sebagainya. Jika mahu berjanji (beri hadiah untuk keputusan cemerlang), pastikan janji boleh ditetapi. Jangan buat janji yang kita tahu kita tidak mampu tunaikan. Nanti kecewa anak-anak itu pulak dan tidak bagi bagi emosi dan fikiran mereka. 

Itu sahaja coret-coret BKB bagi membuka lebaran tahun baru 2014 ini. Dah lama tidak menulis di blog ini, terasa rindu pula. Untuk anak-anak semua – Selamat Tahun Baru 2014 dan Selamat Kembali Bersekolah. Jangan nakal-nakal ya!

*Gambar ihsan: www.wixon.com.my

- Anak-Anak Kembali Ke Sekolah

TypeFace Blogger Template



Satu lagi blogger template yang agak saya minati adalah TypeFace Blogger Template. Tarikan utamanya adalah dari segi kekemasan dan kombinasi warna yang amat menarik. Ia juga dilengkapi dengan slider yang agak lebar dan sesuai bagi mereka yang punyai posting lama dan tidak luput maklumatnya yang boleh sentiasa di promosikan di muka depan blog.

TypeFace Blogger Template dihasilkan oleh Lasantha dari premiumbloggertemplates.com. Layoutnya mempunyai 2 kolum iaitu satu sidebar widget di sebelah koulum posting. Terdapat 4 kolum widget pula disediakan di bahagian footer bagi mereka yang mempunyai banyak maklumat yang mahu diletakkan. Anda boleh lihat demo nya di SINI.

Template ini agak sesuai untuk blog peribadi atas ciri-ciri minimalist design dan layout yang sempurna untuk menyampaikan artikel berterusan. Slider juga disedikan bagi artikel yang mahu diletakkan sebagi 'featured post' sebagaimana yang diterangkan di atas. Manakala butang dan pautan bagi 'social medias' juga turut disediakan dan mudah di edit.

Jika anda berminat dengan TypeFace Blogger Template, sila muat turunnya di SINI. Percuma tau!

- TypeFace Blogger Template

Cinta Dan Seks Itu Berbeza


Ramai anak muda yang tidak faham bahawa cinta dan seks itu adalah berbeza dan tidak datang bersama-sama. Perkataan seperti 'making love' tidak harus diterjemahkan dalam konteks budaya barat dan ia adalah manipulasi terbesar oleh golongan yang cuba mengambil kesempatan terhadap golongan yang lemah dan 'naive' serta lurus bendul.

Bercinta adalah tidak salah dan perlu digalakkan. Namun, cinta tidak perlu hadir bersama seks. Cinta adalah ekspressi perasaan kasih sayang terhadap sesuatu individu dan mahluk ciptaan Allah s.w.t. Ia meliputi cinta sesama insan, kepada ibubapa dan binatang peliharaan. Artikel dari ayahanda 'Love' menghuraikan makna cinta sebenar ini.

Oleh itu, anak-anak sekelian, jika anda bercinta, janganlah mudah termakan pujuk rayu atas nama cinta. Jika seks dijadikan pra-syarat oleh pasangan anda untuk membuktikan cinta, maka itu bukan cinta namanya. Itu cuma persaan hawa nafusnya terhadap anda dan tanpa seks dia tak mahukan anda. 


Atas sebab salah faham makna seks dan cinta inilah, lahir perlakuan luar tabie' dan merosakkan seperti seks sesama jenis, seks dengan kanak-kanak bawah umur dan masih bersekolah, seks dengan ibubapa dan adik beradik dan lain-lain perlakuan seks yang boleh menghancurkan kehidupan masa depan.

Ingat cinta adalah sayang dan mahukan insan yang disayang hidup bahagia, senang dan dirahmati Allah s.w.t. Cinta bukan untuk membebankan orang dicinta dengan masaalah dan tanggungjawab yang tidak sepatutnya dipikulnya lagi. Cinta adalah pengabadian untuk memastikan orang yang dicinta selamat dan sejahtera. Cinta bukan untuk memuaskan hawa nafsu dan gelora seks sahaja. Cinta dan Seks itu adalah berbeza!

- Cinta Dan Seks Itu Berbeza

Akidah: Satu Kesimpulan


Sebelum membaca artikel, anda terlebih dahulu perlu membaca artikel-artikel berikut:
  1. Pendahuluan
  2. Asas-Asas Akidah
  3. Peranan Akidah Dalam Kehidupan Masa Kini
Akidah merupakan santapan rohani.  Rohani yang kosong daripada akidah akan menjadi lapar dan dahaga lalu mudah ’menelan’ pelbagai hasutan syaitan.  Sekiranya kepentingan akidah tidak diutamakan, pelbagai kesan buruk akan melanda individu, masyarakat dan negara.  Contohnya, individu Muslim yang lemah akidah, sungguhpun kuat bekerja, hanya akan menjadi hamba wang.  Wang, seperti yang kita sedia maklum jika dijadikan tuan (the purpose) boleh meruntuhan institusi kekeluargaan, menggugat perpaduan dan keharmonian negara dan boleh membawa kepada kehancuran.  Manakala individu Muslim yang teguh imannya terhadap Allah s.w.t, akan menjadikan wang sebagai alat untuk mendapat keredhaan Allah s.w.t. dan kebahagiaan di dunia dan akhirat.

Oleh itu, akidah mesti dipertahankan supaya hanya akidah sahih yang berpandukan Al-Quran dan al-hadis menjadi panduan, ikutan dan keyakinan kepada kita.  Kita mesti menolak mana-mana akidah yang menyeleweng, batil dan kufur samada dibawa oleh orang perseorangan, kumpulan, jemaah dan sebagainya.  Kita juga mesti menolak mana-mana penjajahan yang dilakukan oleh kaum kafir khususnya penjajahan pemikiran melalui media massa.  Dalam hal ini, kita hendaklah berwaspada dengan berpegang teguh kepada ajaran Allah s.w.t. dan Nabi Muhammad s.a.w.

 
BIBLIOGRAFI /SUMBER RUJUKAN
  1. Al Quran Al Karim Ismail Omar, Manhaj Aqidah Ahli As-Sunnah Wal Jamaah, Shah Alam : Access Infotech (M) Sdn Bhd (1999)
  2. Fathi Yakan , Apa Ertinya Saya Menganut Agama Islam ?
  3. Imam Abu Ja'far At-Tawahi al-Misri, Al-'Akidah At-Tahawiyah (The Islamic Belief), diterjemahkan oleh Iqbal Ahmad A'zami, UK Islamic Academy
  4. Sheikh Abdul Aziz bin Baaz, Al-Duruus Al-Muhimmatu li'aammati al-Ummati, Riyad : Dar Adhwa' (2002)

Lebih Mudah Belajar Grammar English Dalam Bahasa Malaysia


Semasa membentangkan lapuran peperiksaan UPSR yang lalu, Ketua Pengarah Pelajaran Malaysia, Tan Sri Abd Ghafar Mahmud turut mendedahkan kejatuhan dalam tahap pencapaian pelajar dalam mata pelajaran Bahasa Inggeris. Ini berlaku biarpun terdapat usaha-usaha bagi memperkasakan Bahasa Inggeris di kalangan pelajar dengan dilapurkan Kementerian Pendidikan telah membelanjakan sebanyak RM 270 juta dalam program mentor Bahasa Inggeris.

Rasanya tidak perlu kita debatkan soal pentingnya Bahasa Inggeris itu. Ia adalah jelas yang Bahasa Inggeris adalah amat penting. Ia adalah bahasa ilmiah dan juga bahasa komunikasi utama dalam masyarakat antarabangsa. Jika kita ingin berjaya secara global, maka kita perlu fasih berbahasa Inggeris.

NoteSebenarnya Adalah Lebih Mudah Belajar Grammar English Dalam Bahasa Malaysia!

Malah dalam negara kita sendiri pun, Bahasa Inggeris semakin kerap digunakan termasuk dalam temuduga pekerjaan dan urusan semasa. Terdapat juga banyak dokumen-dokumen dan surat cara yang ditulis dalam Bahasa Inggeris. Pendek kata, jika tidak cekap berbahasa Inggeris, maka peluang kita juga mencari berkurangan.

Dua kelemahan utama rakyat Malaysia bila berbahasa Inggeris adalah:
  • Grammar (tatabahasa)
  • Vocabulary (perbendaharaan kata)
Untuk meningkatkan perbendaharaan kata, biasanya kita disuruh membaca banyak bahan berbahasa Inggeris dengan kamus sentiasa di sisi bagi memastikan kita mengenal perkataan baru setiap hari. Ini perlukan disiplin diri dan semakin banyak kita membaca, semakin banyak perkataan kita ketahui.

Akan tetapi 'grammar' bukanlah sesuatu yang mudah untuk difahami terutamanya jika 'asas' Bahasa Inggeris kita adalah lemah. Kerana itu, saya tidak hairan jika melihat ramai pelajar menjadi keliru dalam kelas Bahasa Inggeris kerana tidak faham apa yang di ajar oleh cikgu di dalam kelas. Cikgu pula terpaksa mengikut program yang telah ditetapkan agar dihujung tahun semua topik yang perlu di ajar telah di ajari.

Oleh itu, ibubapa kena memainkan peranan juga membantu anak-anak memperbaiki grammar atau tatabahasa mereka agar tidak ketinggalan jauh di dalam kelas. Masaalahnya, jika ibubapa pun tidak cekap dalam soal grammar ini. Apa yang perlu di buat?


Amnya ramai yang tidak tahu perkara asas seperti 'tenses' dalam Bahasa Inggeris. Bila mahu digunakan 'have' dan bila perlu gunakan 'have' atau 'has'? Begitu juga hal-hal berkaitan 'subject & verb agreement'. Bila kita gunakan 'kick' atau bila kita gunakan 'kicks'?

Jika kita membeli buku grammar di kedai-kedai, mungkin kita akan bertambah keliru lagi. Apa taknya, buku tersebut di tulis dalam Bahasa Inggeris. Jika ada dalam Bahasa Malaysia sekalipun, ia ditulis dengan cara mempertejemahkan sahaja buku-buku grammar Bahasa Inggeris yang ada.

Oleh itu, anda perlulah mencari buku yang ditulis:
  1. Dalam Bahasa Malaysia
  2. Dalam bentuk yang 'asas' dan mudah difahami oleh mereka yang betul-betul lemah dalam bahasa ini.
Di sini, saya mencadangkan anda membeli buku 'Buku Fizikal English Itu Mudah - Belajar Grammar English Dalam Bahasa Malaysia'. Rasanya ia antara buku grammar Bahasa Inggeris yang paling mudah untuk difahami. Lihat video di bawah untuk teknik pengajaran yang digunakan.



Buku fizikal ENGLISH ITU MUDAH ini adalah merupakan satu buku yang mengupas semua yang berkaitan dengan grammar English dalam Bahasa Malaysia. Ia mengandungi 18 topik setebal 129 halaman mukasurat. Buku ini amat berkesan kerana semuanya ditunjukkan dengan ringkas serta disertakan dengan contoh dan maksudnya dalam Bahasa Malaysia. Buku ini juga sangat efektif untuk dipelajari dalam masa yang singkat kerana penggunaan pendekatan warna bagi setiap patah perkataan dan juga ilustrasi gambar, yang pasti akan menarik minat anda untuk mempelajari setiap topik grammar English ini.

Jika anda berminat, sila lawati laman web English Itu Mudah. Hubungi penulisnya untuk tujuan muat turun. Saya cuma tolong canang sahaja.

- Lebih Mudah Belajar Grammar English Dalam Bahasa Malaysia

Tips Kebahagiaan Dalam Hidup



TIP KEBAHAGIAAN 'FIRST CLASS' : BANTU ORANG LAIN BERUBAH 
oleh: Ustaz Asraff Ayob

Assalamualaikum w.b.h

Tuan-puan yang dihormati, hari ini saya ingin berkongsi rasa, erti kebahagiaan yang dicari dalam hidup : Dalam hidup, kita sering tercari2 erti kebahagiaan. Ia pula kerap dicari dari sumber ini : Kebahagiaan material : kita bahagia bila duduk di rumah yang selesa, besar dan nyaman, ditemani kereta yang cantik dipandang dan selamat dipandu.

Tetapi nasihat cerdik-pandai, kebahagiaan seperti itu tidak kekal lama, bahkan ia mungkin berkongsi malapetaka. Bila kereta mahal digores orang, kita murung seminggu. Andai telefon canggih terhempas & rosak, wajah ceria sekelip mata bertukar muncung berduka.

Maka, apakah kebahagiaan yang lebih tinggi dari semua itu?
Ia dipanggil : SPIRITUAL HAPPINESS.

Rasa bahagia bila membahagiakan orang lain. Rasa bahagia bila berbuat sesuatu untuk 'membahagiakan' Tuhan. Dan caranya mudah. 

PERTAMA : cukup anda 'halalkan' duit baki belian mee rebus makcik tepi jalan, terima kasihnya yang tak putus mampu memberi efek bahagia. Dan ia lebih luarbiasa kerana efeknya berganda : bahagianya berpanjangan plus pahala dan barokah Tuhan.

KEDUA : Bahagia bila melihat orang lain berubah, dari tidak tahu kpd tahu. Dari zero kepada hero. Itu juga antara jenis kebahagiaan yang ingin kita cari. Tidak ada yg lebih bermakna dalam hidup bila melihat orang lain berjaya hasil usaha kita. Kata orang putih - priceless.

Hak Bersuara Di Internet



Saya tertarik dengan apa yang ditulis oleh Editor NST, Sdr A Jalil Hamid dalam membicarakan soal kebebasan bersuara di internet. Menurut beliau dan saya 'quote' apa yang beliau tulis:

Kata-katanya amat tepat sekali. Bersuara di internet BUKANLAH SATU HAK akan tetapi SATU KEISTIMEWAAN. Oleh itu, ia harus digunakan dengan sebaik mungkin. 

Mengapa ia keistimewaan dan bukannya hak?
  • Ia boleh ditarik bila-bila masa. Contohnya: perlaksanaan undang-undang siber, kerosakan alam seperti gempa bumi dan banjir yang merosakkan talian internet, berlaku gangguan di alam siber dsb.
  • Masih terdapat ramai insan yang tidak mendapat keistimewaan ini baik di Malaysia mahupun di luar negara. Oleh itu, yang beruntung dan bernasib baik ini gunakalah keistimewaan ini dengan sebaik mungkin.
Tidak lama dahulu  terdapat satu rancangan perlaksaanaan undang-undang siber di Sungapura. Sebagaimana di tempat-tempat lain seperti di negara kita Malaysia, bila ada sahaja sekatan kebebasan bersuara yang mahu di lakukan di internet, ramai yang akan melenting, membantah dan berdemo

Agak ramai yang enggan memikirkan kesan buruk internet yang mengakibatkan ramai tertipu dan kehilangan harta benda. Ada juga di rogol selepas pekenalan di alam siber. Tak kurang juga yang menjadi biadap dan kasar akibat pengaruh internet ini. Itu belum lagi kita sentuh kes-kes fitnah dan penyebaran propaganda dan aktiviti bersifat hasutan dan terorisma.

Di sini saya tidak mahu membicarakan samada perlu wujudnya kawalan kerajaan bagi menangani mereka yang menyalahgunakan keistimewaan ini. Bagi saya sama secara kawalan kerajaan mahupun diri sendiri, ia perlu wujud kita semua perlu sama-sama memastikan ianya terkawal. Antaranya ialah kita sendiri mengambil inisiatif untuk berpesan-pesan dan menyebarkan perkara-perkara yang baik dan benar. Kita sendiri juga tidak boleh dengan sewenang-wenangnya meyebarkan mahupun memanjangkan (share) apa-apa bahan yang kita terima yang tidak dapat dipastikann kesahihanya biarpun menarik mana pun. 

Untuk pengetahuan ramai, Wikipedia yang menajdi rujukan ramai anak-anak kita itu sendiri pun telah teruk di salahgunakan (abuse) oleh editor-editor upahan sehingga kandungan laman web  itu tidak dihargai ramai lagi. Akan tetapi tetap ramai yang rasa kebebasan bersuara itu penting sangat sehingga sanggup bergaduh dan berdemo siang malam untuk hal itu. Namun, bila terhantuk dihidung sendiri, baru lah sibuk nak memfailkan saman fitnah dan marahkan orang lain.

Oleh itu gunakan lah keistimewaan yang ada ini sebaik-baiknya ya. Fikir-fikirkan lah.

Cerita dari laman web lain: